Renkler ve kokuların gizemli yolculuğu!

Renkler ve kokuların gizemli yolculuğu!

Renkler ve kokuların gizemli yolculuğu!


Bazen bir renk bizi çocukluğumuza götürebilir. Hele daha önce aldığımız bir koku burnumuza geldiyse resmen zamanda yolculuk yaparız. Anılar ne kadar uzak olsalar da renkler ve kokular onları canlandırmamızı sağlar. Yıllar geçse de ilk görüldüğü ya da duyulduğu günü ve yaşanmışlıkları hatırlatırlar. Bizi şimdiden anılara götüren bu gizemli yolculuğun kalbinde duyularımız ve bizde bıraktıkları izler yer alır.

Burun, beş duyu organımız arasından belki de en ilgi çekici olanıdır. Koku ve hafıza arasında güçlü bir bağlantı vardır. Sokakta yürürken burnumuza gelen bir parfüm kokusu, bizi anıların içine hapsedebilir ve daha önce yaşadığımız bir olayı yeniden canlandırabilir. Eski mekanlara has tarifi zor o koku unuttuğumuzu sandığımız bir olayı bize tekrardan hatırlatabilir. Bunca anının bir kokuyla tekrardan hafızamızda canlanmasının koku alma duyusunun bilinen en eski duyu olmasıyla sıkı bir ilişkisi var. Görme, duyma ve hatta dokunma duyusundan bile önce, tek hücreli organizmaların etrafındaki kimyasallara tepki verebilmesi adına evrimleşmiş en ilkel duyulardan biri kendisi. Ayrıca en uzun evrimsel geçmişe sahip ve beynimizde en eski bölgelerden birine karşılık geliyor. Bu nedenle de en güçlü hafıza koku hafızasıdır demek yanlış olmaz.
 

 

Renklerin Hafızamızda Bıraktıkları


Etrafımızda, yaşadığımız yerde ya da gittiğimiz bir mekanda daha önce hiç duymadığımız kokular alabiliriz. Zor olan ise bunları isimlendirebilmektir. Hiçbir zaman bir kokuyu tam olarak tarif edemeyiz. Genellikle kokuları, o kokuyu yaratan nesneyle ifade etmeye çalışırız. “Gül kokulum, kahve kokusu, yeni sulanmış çimen kokusu gibi cümleler kurarız. Bu noktada renkler ve koku iç içe geçer. Kahve kokusu duyduğumuzda gözümüzün önüne kahverengi renk gelir. Kahverengi renk ise sağlamlığı ve güveni temsil eder. Belki de kahve sohbetlerin bu kadar koyu olmasının sebebi de budur.

Diğer renklerin hafızamızda bıraktıklarına baktığımızda koku ve rengin güçlü birlikteliği karşımıza çıkar. Gül, karanfil kokusu kırmızıyı anımsatır. Kırmızı renk tutku, kendine güven, enerji ve hafıza ile ilişkilidir. Mandalina, greyfurt kokusu turuncuyu çağrıştırır. Değişim, yaşama enerjisi, sosyallik anlamına gelir. Limon, ananas, muz kokusu ise sarıyı çağrıştırır. Mutluluk, arkadaşlık, pozitif enerji, ilham kaynağı anlamına gelir. Belki de o yüzden sapsarı bir ev gördüğümüzde çocukluğumuzdaki mutlu anlar, kırmızı bir çiçek ise ilk aşkımızı aklımıza getirir. Şüphesiz renk ve kokular bizi gizemli bir zaman yolculuğuna çıkarır.

Casi Paped’in rengini belli eden tasarımlarının kuşkusuz en belirgin özellikleri renklerin kendine özgü hikayeleri. Sarı Josephine Türk kahvesi Fincanlarımız, Filtre Kahve Bardaklarımız ya da Lotte Cappuccino Fincanlarımız geçmişin sizde canlandırdıklarını kahvenin mistik kokusuyla tekrar yorumlar. Bizim için güneşin enerjisiyle hayatı aydınlatan bu renk kim bilir sizde hangi anıların anahtarı oluyor?

Etiketler: El Yapımı Porselen
Nisan 05, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR