Kayıp renk mavinin izinde!

Kayıp renk mavinin izinde!

Kayıp renk mavinin izinde!

Bütün renklerin arasında, mavi muhtemelen en huzur verici olanıdır. Kimilerine göre özgürlük, barış ya da modernliği temsil eder. Masmavi gökyüzüne baktığımızda veya sınırların ortadan kalktığı bir deniz yolculuğuna çıktığımızda bizi engin bir mavilik karşılar. Göklerin ve suların rengi olmasından mavi, sonsuzluk ve hayal gücüyle de anlamlandırılır. İnsan ruhuna huzur veren bu renge birçok kişi vurulmuş. Edip Cansever “Bir renk değildir mavi huydur bende.” demiş. Louise Bourgeois, Yves Klein ve Wassily Kandinsky eserlerinde bir ifade yöntemi olarak mavi rengi sıklıkla tercih etmiş. Günümüz toplumunda vazgeçilmez olan bu renge Homeros’un Odesa’sında, kutsal kitaplarda ya da antik hikayelerde rastlamanın mümkün olmadığını biliyor musunuz?

Homeros’un Odesa eserinde denizin meşhur tanımı koyu şarap rengi olarak yazılmıştı. 1858 yılında bilim insanı William Gladstone, Odesa Destanı’nı okurken bu durumu fark edip şüphelenmişti. Gladstone, şiirdeki renk referanslarını tek tek saydı. Siyah için 200, beyaz için yaklaşık 100 referans vardı. Kırmızı için 15, sarı ve yeşil için ise 10’dan daha azdı. Gladstone daha sonra diğer Antik Yunan eserlerine de baktı ve aynı duruma rastladı. Şaşırtıcı olan ise hiçbir yazıda mavi renk tanımlaması yoktu. Hatta maviye karşılık gelecek bir sözcük bile bulamadı. İncil’de, Kuran-ı Kerim’de, antik Çin hikayelerinde veya İzlanda destanlarında da mavi renkten bahsedilmiyordu. Toplamı on binlerce sayfayı bulan bu eserlerde mavi renk kayıptı!

Filolog Lazarus Geiger, dillerde maviden ilk olarak ne zaman bahsedildiğini araştırdı. Bütün dillerde ilk olarak siyah ve beyaz tanımlanmıştı. Daha sonra kanın ve tehlikenin rengi olan kırmızı ortaya çıkıyordu. Kırmızıdan sonra ise sarı ve yeşil geliyordu. İlginç olan ise tüm dillerde en son ortaya çıkan renk maviydi. Bir rengi üretene kadar o renk için bir kelime kullanılmıyor. Kırmızı en kolay üretilen pigmentlere, mavi ise en zor üretilen pigmentlere sahip. Ayrıca mavi için bir kelime kullanmış tek antik toplum Mısırlılardı. Aynı zamanda Mısırlılar, mavi boyayı üreten ilk toplumdu da. Peki mavi için bir kelime kullanılmıyor olması onu ayırt edemediklerini mi gösteriyor? Cevap, evet. İnsanlar dilde olmayan herhangi bir olguyu düşünmekte zorlanıyorlar. Eğer mavi tanımlanmadıysa bu renk yeşilden ayırt edilemiyor.

Gizemli bir geçmişe sahip olması bizim için mavinin değerini daha da eşsiz kılıyor. Casi Paped’in rengini belli eden tasarımlarında mavi sakinliği, özgürlüğü ve dinlendirici enerjisiyle ruhumuzu mutluluk veriyor.

Etiketler: El Yapımı Porselen
Nisan 20, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR